Nemesi lak, tanácsháza, városháza – a várossá válás utáni években újult meg Dunaharaszti mai Polgármesteri hivatala

2021. január 5.
Városháza, Dunaharaszti, fotó: Teszár Ákos
A Laffert-család 1694-től bő 200 évig birtokolta a haraszti földeket, és báró Laffert Ferdinánd Antal építtette a kúria épületét, csak úgy, mint a későbbi, jelenleg Polgármesteri Hivatalként működő Laffert-kastélyt is. Utóbbi felújítása fontos esemény volt a város életében.

Az évezred elejére az egykor gyönyörű épület is leromlott állapotban volt és mély nyomot hagytak rajta az elmúlt évtizedek. A rendszerváltás előtt Tanácsházaként működött, majd a nagyközség önkormányzatának adott otthon. A 2000-ben városi rangra emelt Dunaharaszti vezetése 10 millió forintot nyert egy állami pályázaton a kastély felújításának tervezésére. Már akkor nagyjából 300 millió forintra becsülték a rekonstrukció költségeit.

Megújult ebben az időszakban a Városháza udvara is, amely díszburkolatot kapott. Ez egy nemcsak szép, de szükséges beruházás is volt, hiszen a hivatalba és az udvaron keresztül az iskolába érkezők is vagy porban vagy sárban közlekedtek.

Nos, azóta már szinte természetesnek vesszük, hogy a Városháza elegáns épülete a Fő út egyik éke. Oldalunkon ide kattintva összehasonlíthatja, hogy miként festett a felújítás előtt és most az egykori kastély.

források: építészfórum, Budapesti Nap – Fiedler Anna Mária – 2003. márc. 25., aug. 7. / Dunaharaszti Városi Könyvtár, helytörténeti gyűjtemény