"Előtte-utána" galéria

A régi képek forrása a Dunaharaszti Városi Könyvtár helytörténeti fotó- és képeslap gyűjteménye
valamint a Dunaharaszti Helytörténeti Gyűjtemény, digitális fotógyűjteménye.
új fotók: Tóth Gábor
Fogd meg a csúszkát és megnézheted milyen a múlt és milyen a jelen!

A Sport-sziget Dunaharaszti egyik kincse – így nem mindegy, hogy miként lehet megközelíteni. Ahogy a csúszkás képen is látszik egykoron széles lépcsősor vitte le a HÉV alá a sétálni vágyókat, hogy aztán kiszélesedjen szemük előtt a természet. Ma már akadálymentesített és növényekkel buján benőtt lejáró van itt, minden évszakban változó arcot mutatva.

szigetlepcso-elotte szigetlepcso-utana
rendelo-elotte rendelo-utana

A Dunaharaszti Orvosi Rendelő városunk egyik legfrissebb fejlesztése. Régi és új épület egyben. Hiszen ide jártak panaszaikkal korábban is a harasztiak. A 2020-ban ismét átadott épület, leginkább csak néhány falában őrzi a régit: sokkal nagyobb lett az alapterülete, és az emeletráépítés meg is duplázta azt. Nem egy egyszerű ráncfelvarráson, hanem egy újjászületésen esett át az intézmény. Most összehasonlíthatja milyen volt egykoron és milyen most az orvosi rendelő.

Apró őrszemként vigyázza az itt élők lelkét a Taksony és Dunaharaszti közötti erdősáv szélén a Kálvária Kápolna. Bár nevében Krisztus szenvedéseinek állít emléket, maga az épület is hosszú „kálvária” után nyerte el újra mai fényét. Az évtizedes elhanyagoltság, romlás után Dunaharaszti és Taksony katolikus egyházközösségeinek összefogása kellett a megfiatalodásához. 2012-ben nyerte vissza egykorvolt régi szépségét az apró kegyhely, amelyben rendszeresen tartanak miséket.

kiskapolna-elotte kiskapolna-utana
temeto-utca-elotte temeto-utca-utana

Az ősök tisztelete, emlékük ápolása nem csak vaskos sírcsokrokban testesülhet meg. Dunaharaszti egykori lakóinak lelkét és korábban testét őrző régi Temető néhány éve még egy betonfallal körülvett, méltóságától megfosztott hely volt. Aztán visszatér ide az élet, és mára már egy díszpark jelent méltó főhajtást a rég eltávozottak emléke előtt. Ez a Kegyeleti Emlékpark.

A ma Városházaként működő épület a XIX. századból származik, klasszicista stílusú. A Laffert család egykori otthona is volt ez (akárcsak a Laffert kúria), sőt még szanatórium is működött benne. Ma már ledobta magáról a korábbi évtizedek pusztítása okozta nyomokat, és megújult épületként (őrizve a rá jellemző építészeti jegyeket), a város önkormányzatának otthona.

PolgHiv1_elotte PolgHiv1_utana
Knezich1-elotte Knezich1-utana

A Rákóczi liget városrész az elmúlt 20 esztendőben szinte napról napra nőtt. Épültek az új házak, intézmények. Régi képünkön már látható a háttérben a Hétszínvirág Óvoda épülete, az újon a Városi Bölcsőde tagintézménye is feltűnik, és az egykor nagyrészt üres terület ma már élettel teli.

A Petőfi liget „kapujában” álló szobor az ifjú költőt ábrázolja. Az alkotás ma ott áll, ahol egykor egy harangláb. Ma már szépen mutat ez a pici tér, térköveivel, padjával és tujasorával. Egykoron még a gaz verte fel, pedig Dunaharaszti egyik fontos útját szegélyezi.

Petofi-szobor-elotte Petofi-szobor-utana
Meseovi1-elotte Meseovi1-utana

Pár évtizede az óvodák elnevezései, és külsejük sem azt tükrözték, hogy ott gyermekek töltik mindennapjaikat. A régen „Temető utcai”-nak nevezett intézmény, hivatalosan a „4-es számú óvoda” nevet viselte. Most már „Mese óvoda” néven ismeri mindenki, kívülről és belülről is megszépült.

A 2009-es képen még romos állapotában látható a Laffert Kúria a felújítás kezdetén. Mai állapotát 2011-ben nyerte el. Az épület rekonstrukciójában restaurátorok és művészettörténészek is részt vettek. Ma kulturális, közösségi intézményként üzemel.

LaffertKuria_elotte LaffertKuria_utana
Régi temető (mai Kegyeleti Emlékpark) Kegyeleti Emlékpark

„Azt mondják: csak az hal meg igazán, akit elfelejtenek.” 2010 májusában ezek a szavak is elhangzottak a Kegyeleti Emlékpark átadóján. A korábban elhanyagolt, gaz és cserjék borította sírkertet újra élő emlékezetté tette a felújítás – tisztelegve az egykoron Dunaharasztin élők előtt.

Egykor itt volt a piac, sarkában egy ormótlan, a 70-es években épült bolttal – ami előbb ABC volt, később még bútor diszkont is működött benne. Ma már ez a Baktay tér, Dunaharaszti főtere (a Hősök terével együtt), egy olyan hely, ahová jól esik elsétálni.

Baktay1-elotte Baktay1-utana