Dunaharaszti 20-21 – Ünnepeljünk együtt – Húsz éves a Város!

2021. május 19.
Ezzel az üzenettel találkozhattak a harasztiak az elmúlt hat hónapban minden héten a Facebook csoportokban. A 20-21.dunaharaszti.hu ünnepi weboldalra feltöltött tartalmainkat az emberek megosztották, kedvelték, különféle hozzászólásokat írtak. Történetek jutottak eszébe az itt lakóknak a gyerekkorukról, régi óvónénikről, tanárokról, közös élményekről…öröm volt tapasztalni az érdeklődést.

De mi is történt?

2020. november 6-án Dunaharaszti hivatalos Facebook oldalán megjelent egy kis figyelemfelhívó videó, ezzel az üzenettel: Hamarosan!

Ezzel a felütéssel indultunk több, mint fél éve, amikor elhatároztuk, hogy egy kisfilm sorozatot és egy tematikus, a várossá válás 20. évfordulóját ünneplő weboldalt hozunk létre. Mert ünnepelni jó. Együtt ünnepelni mindig az a közösség szokott, amely a közös értékekben hisz, vannak közös céljaik. Harasztiak vagyunk és ennek az öreg településnek, de fiatal városnak több érdekes történetét talán csak most ismertük meg, ahogyan a weboldalon hétről hétre sorakoztak a különböző érdekességek Haraszti múltjáról, elmúlt 20 évéről.

Az oldal Hírek rovatában megtekinthető a várossá nyilvánítási kezdeményezés, a Kerkai olvasó park névadójának, Kerkai Jenő munkássága, élete, a Városháza barokk épületének története, Dunaharaszti címerében lévő szimbólumok jelentése, a „Csatipart” története, a Bárka Alapítvány bemutatása, haraszti köztéri szobrainak története, de térképeket és 20 éves újságcikkeket is talál az olvasó. A Galériákban a legnagyobb népszerűségnek az „Ilyen volt – ilyen lett” c. fotógyűjtemény örvendett, ahol összehasonlíthatuk egy-egy épületet vagy utcarészletet, teret pontosan ugyanabból a szögből, ahogyan 10-20 évvel ezelőtt láthattuk, s ahogyan most fest – a csúszka mozgatásával megtörténik a „varázslat”. Megdöbbentő változásokat tapasztalhattunk, ahogyan a terek, utcák, épületek megújultak, illetve a semmiből megszülettek.

A 20-21.dunaharaszti.hu weboldalon összegyűjtött tartalmak, videók bármikor megtekinthetőek maradnak, emlékeztetnek majd bennünket 2020-21 soha el nem feledhető időszakára, amikor a világjárvány kellős közepén mi arra akartunk koncentrálni, ami megerősít bennünket. Sok olyan témát ismerhettek meg az oldal látogatói, amelyek bennünk, harasztiakban közös, ami minket összetart, közösséggé formál.