Térképes múltba tekintő

2021. május 12.
Térkép forrása: Arcanum.com
Egy ügyes program mutatja be, hogy miként változott meg hazánk a történelem folyamán. Dunaharasztira is rákereshetünk, és láthatjuk, miként alakult a város.

Az Arcanum Digitális Tudománytár tette közzé térképösszehasonlító rendszerét. Ennek segítségével a mai térképet vetheti össze a történelmi rajzokkal.

Térkép forrása: Arcanum.com

A használata végtelenül egyszerű:

  1. kattintson a fenti képre és már ott is találja magát az alkalmazásban. A program asztali gépre optimalizált.
  2. bár mi alapvetően Dunaharasztit adtuk meg a rendszernek, így önt automatikusan ide viszi, de a térkép alatti „Keresőbe” beírhat bármilyen településnevet.
  3. a rendszer leválogatja az elérhető térképeket, Haraszti esetében 17 ilyet sorol fel a képernyő jobb szélén. (Ezek között ott van Pest 1775-ös áttekintő térképe, a Habsburg Birodalom katonai felméréseinek eredményei, de vannak térképek a Magyar Királyságból, sőt olyan is, amelyet 1960-ban készített a CORONA kémműhold.) Válassza ki ezek közül, hogy melyiket nézné meg.
  4. az „Alaptérképek” közül jelölje meg, hogy melyik mai nézőmódot szeretné. Van normál utcatérkép és műholdas is.
  5. a képernyő jobb felső sorkában látható „Átlátszóság” elnevezésű csúszkával tudja a két, egymás fölé helyezett térképet összehasonlítani.
  6. nagyítani vagy kicsinyíteni úgy lehet, ha a kurzort rávezeti a térképre és az egér görgetőjét mozgatja.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogyan nőtt, terebélyesedett Haraszti az évek során. Hogyan jelentek meg a semmiből az utcák, a terek.

Jó szórakozást!